Wednesday, November 24, 2010

Korban Cinta

Ini kisah satu korban cinta yang berlaku dalam kehidupan seorang gadis manis bernama June.Kisahnya memang menyentuh jiwa,apatah lagi apabila June baru saja mengenal erti cinta.Ini satu pengajaran untuk mereka yang dilamun asmara.


"Saya mula kenal erti cinta ketika usia saya 17 tahun.Waktu itu saya berkenalan dengan Sham yang usianya berusia tiga tahun lebih tua dari saya.Mulanya kami sekadar berkawan tapi dah lama-lama akhirnya hubungan jadi serius dan mula bercinta.

"Dan biasalah,bila dah kemaruk bercinta mulalah lupa pada semua yang ada di sekeliling.Nasihat keluarga dan teman-teman lansung saya tidak endahkan...saya hanyut dalam dunia sendiri.Waktu tu yang saya fikir cuma satu iaitu Sham,kekasih hidup mati saya.


"Bila dah lama melayari bahtera cinta,akhirnya tiba saat yang tak pernah saya fikir sebelum ini.Sham merayu agar saya menyerahkan 'mahkota kesucian' saya sebagai tanda bukti cinta kepadanya.Mulanya saya tolak dan beri macam-macam alasan tapi bila dah dipujuk rayu berkali-kali,saya tewas.Akhirnya dengan rela hati saya serahkan 'mahkota' saya kepadanya.Perasaan takut mulanya tu akhirnya bertukar seronok.Pantang ada masa terluang,kami akan melakukan perbuatan terkutuk itu hinggalah saya disahkan mengandung selepas itu.

"Sham berkali-kali suruh agar gugurkan kandungan tapi saya bantah.Sebabnya saya takut kesannya kemudian hari.Lagipun saya pegang janjinya yang dia akan bertanggungjawab.Bila perut saya dah membesar Sham jarang-jarang jumpa saya.Bila ditanya ada saja alasannya.Hubungan kami dah tak semesra dulu hinggalah satu hari saya dapati Sham hilangkan diri.Bila saya tanya kepada rakan-rakannya,seorang pun tak tahu ke mana dia pergi.


"Akhirnya melalui seorang kawan,saya dapat menjejaki kampung halamannya.Saya nekad mencari Sham di rumah keluarga dia di sebelah utara sana.Sampai saja di rumah dia,saya terkejut sebab Sham yang saya sangka bujang itu rupanya sudah beristeri dan punyai seorang anak.

"Waktu itu hanya Tuhan yang tahu batapa hancurnya hati saya.Untuk tak mengecewakan hati isteri dia,saya terpaksa berlakon sebagai wakil insurans yang datang mempromosikan skim terbaru.Kebetulan Sham tak ada di rumah,jadi dapatlah saya korek bermacam-macam rahsia daripada isterinya.


"Saya pulang dengan hati yang remuk.Saya balik kampung dan terpaksa tebalkan muka menghadap keluarga.Emak pengsan bila tengok kandungan saya.Ayah an adik-beradik lain hanya berdiam diri."Lepas sembilan bulan,saya melahirkan bayi lelaki tapi umurnya tak panjang.Dia hidup hanya dua hari akibat demam kuning.Bagi saya apa yang terjadi ada hikmah di sebaliknya.

"PESAN SAYA KEPADA SEMUA REMAJA YANG SEDANG DILAMUN CINTA,JADIKAN KISAH SAYA INI SEBAGAI IKTIBAR DAN TELADAN.JANGAN MUDAH NAK KORBANKAN DIRI SEBAGAI TANDA CINTA.TAK MUSTAHIL,ANDA AKAN DITINGGALKAN SEPERTI SAYA"kata June

No comments:

Post a Comment